Kas yra laisvieji radikalai ir ką galime su jais padaryti?

laisvieji radikalai

Parašė: Valeria Briancesco ir Paul Holmes.

Tikriausiai esate girdėję terminą "laisvieji radikalai", kai kalbama apie senėjimą, odos priežiūrą ar net ligas. Bet ar žinote, kas jie iš tikrųjų yra ir kodėl jie svarbūs mūsų sveikatai? Šie nematomi užpuolikai yra daugiau nei tik skambūs žodžiai; tai nestabilios molekulės, galinčios rimtai pažeisti mūsų ląsteles, pagreitinti senėjimą ir paskatinti lėtines ligas. Supažindinsime su jomis jums suprantamu būdu, kad galėtumėte apsaugoti savo organizmą iš vidaus. Kai laisvieji radikalai įveikia natūralią organizmo apsaugą, jie sukelia vadinamąjį oksidacinį stresą, kuris yra glaudžiai susijęs su uždegimu, ląstelių pažeidimu ir priešlaikiniu senėjimu. Šiame vadove paprasta kalba paaiškiname mokslines žinias ir nagrinėjame, kaip jums gali padėti protinga mityba, gyvenimo būdas ir "Naturecan" antioksidantų parama.

Jei ieškote konkretaus elemento, spustelėkite turinį:

Kas yra laisvieji radikalai?

Laisvieji radikalai - tai atomai ar molekulės, kurie turi nesuporuotų elektronų, todėl yra nestabilūs ir labai reaktyvūs. Galvokite apie laisvuosius radikalus kaip apie piktavalius darbuotojus, kurie visada ieško, ką pavogti.

Jie yra nestabilūs ir ieškodami pusiausvyros "vagia" elektronus iš sveikų ląstelių, sukeldami grandininę reakciją. Siekdami tapti stabilesni, jie bando "pavogti" elektronus iš kitų kūno molekulių, sukeldami grandininę reakciją, kuri gali pakenkti ląstelėms. Ši reakcija ypač kenkia gyvybiškai svarbioms organizmo struktūroms, įskaitant DNR, baltymus ir ląstelių membranas¹. Dauguma organizmo laisvųjų radikalų yra reaktyviosios deguonies formos (ROS) molekulės, kurios nuolat gaminasi organizme kaip šalutinis metabolizmo, imuninio atsako ir net fizinio aktyvumo produktas. Nors esant nedidelei ROS koncentracijai jos atlieka svarbų signalinį vaidmenį, kai jų koncentracija yra didelė, jos tampa kenksmingos. Kai laisvųjų radikalų kiekis viršija organizmo gebėjimą juos pašalinti antioksidantais, kyla oksidacinis stresas. Nustatyta, kad šis disbalansas yra pagrindinė uždegimo, ląstelių senėjimo ir įvairių lėtinių ligų priežastis².

Kaip laisvieji radikalai kenkia organizmui?

Laisvieji radikalai - tai tarsi maži organizmo trikdžiai. Jie gali trikdyti ląstelių funkciją ir remontą, todėl ilgainiui gali būti pažeisti. Laikui bėgant ši žala gali padidinti ligų riziką ir pagreitinti senėjimą. Laisvieji radikalai gali pakenkti organizmui sutrikdydami mūsų ląstelių darbą ir jų atsistatymą. Kai susikaupia nestabilios molekulės, jos gali pažeisti svarbias organizmo dalis, pavyzdžiui, DNR, baltymus ir ląstelių membranas - statybinius blokus, dėl kurių ląstelės išlieka sveikos. Metams bėgant pažeidimai kaupiasi, todėl gali padidėti lėtinių ligų tikimybė ir pagreitėti senėjimo procesas³. Tai vienas iš dažniausiai pasitaikančių padarinių, atsirandančių, kai laisvieji radikalai kaupiasi greičiau, nei antioksidantai spėja su jais susidoroti. Tai bene labiausiai žinomas šalutinis poveikis, atsirandantis dėl to, kad organizmas gamina daugiau laisvųjų radikalų, nei antioksidantų, galinčių juos neutralizuoti. Jei oksidacinis stresas nekontroliuojamas, jis klastingai pažeidžia audinius ir organus⁴. Vis daugiau tyrimų rodo, kad lėtinis oksidacinis stresas sukelia daugybę sveikatos sutrikimų³⁴

  • Neurodegeneracinės ligos, tokios kaip Alzheimerio ir Parkinsono ligos
  • Širdies ir kraujagyslių ligos, tokios kaip hipertenzija ir aterosklerozė
  • Kvėpavimo sutrikimai, įskaitant astmą ir LOPL
  • Virškinimo sutrikimai, pavyzdžiui, opos ir uždegiminės ligos
  • Vėžys, nes sutrikdo DNR ir imuninę sistemą
laisvieji radikalai ir antioksidantai

Tuo grindžiama laisvųjų radikalų senėjimo teorija, kuri teigia, kad senėjimą bent iš dalies lemia laipsniškas oksidacinės žalos kaupimasis laikui bėgant⁵. Didėjant žalai, pradeda irti svarbiausios ląstelių struktūros ir organizmas praranda darbingumą. Prasidėjus šiai kaskadai, pažeidžiami esminiai ląstelių ir audinių komponentai, įskaitant

  • DNR - laisvieji radikalai gali sukelti genetinio kodo mutacijas, dėl kurių sutrinka ląstelių veikla arba atsiranda ligos³
  • Baltymai - oksidacinė žala gali pakeisti baltymų struktūrą ir funkciją, sutrikdyti gyvybiškai svarbius ląstelių procesus⁴
  • Lipidai - dėl lipidų peroksidacijos laisvieji radikalai pažeidžia ląstelių membranose esančias riebalų rūgštis, todėl susilpnėja struktūra ir signalų perdavimas⁴
  • Mitochondrijos - šios energiją gaminančios organelės yra labai jautrios oksidaciniam stresui, kuris gali sumažinti energijos gamybą ir pagreitinti ilgaamžiškumo mažėjimą⁵

Kas organizme sukelia laisvuosius radikalus?

Laisvųjų radikalų išsiskiria kasdien, pavyzdžiui, kvėpuojant ar virškinant maistą. Tačiau yra ir išorinių veiksnių, kurie gali pabloginti situaciją - prisiminkite taršą, rūkymą ar net stresą. Tai tarsi organizmas bandytų susitvarkyti su netvarkingais namais, bet kas nors įeina ir padaro dar didesnę netvarką. Laisvieji radikalai yra normali gyvenimo dalis. Mūsų organizmas juos gamina kaip šalutinį produktą, atsirandantį atliekant kasdienes funkcijas - kvėpuojant, virškinant, ginantis nuo infekcijų. Esant mažam jų kiekiui, jie yra naudingi - apsaugo nuo infekcijų ir kontroliuoja biologinius signalus. Jei organizmas laisvuosius radikalus gamina greičiau, nei gali juos detoksikuoti, jie yra žalingi

Vidinės laisvųjų radikalų priežastys

Laisvieji radikalai organizme susidaro dėl:

  • Energijos gamyba - Mitochondrijose natūraliai susidaro reaktyviosios deguonies rūšys (ROS), kai maistas paverčiamas energija
  • Baltosios kraujo ląstelės naudoja laisvuosius radikalus bakterijoms ir virusams naikinti
  • Fiziniai pratimai - didelis ar ilgalaikis fizinis aktyvumas gali laikinai padidinti laisvųjų radikalų kiekį⁶
laisvieji radikalai ir jų susidarymas

Šie procesai yra natūralūs ir juos paprastai neutralizuoja organizmo antioksidacinis apsaugos mechanizmas. Tačiau problemų kyla tada, kai išoriniai streso veiksniai įpila žibalo į ugnį.

Išoriniai laisvųjų radikalų kaupimosi šaltiniai

Tam tikros gyvenimo būdo ir aplinkos savybės labai padidina oksidacinio streso poveikį:

  • Tarša - įkvepiant oro teršalų susidaro ROS, kurie apkrauna plaučių ir kraujagyslių ląsteles
  • Rūkymas - Cigarečių dūmai į organizmą išskiria tūkstančius kenksmingų junginių, kurių daugelis prisideda prie laisvųjų radikalų susidarymo⁸
  • Alkoholis - alkoholio vartojimas sutrikdo antioksidacinę sistemą ir didina oksidacinę žalą kepenims ir smegenims
  • UV spinduliuotė - Saulės spinduliuotė pagreitina ROS gamybą odos ląstelėse, o tai skatina raukšlių ir kolageno irimą⁸
  • Pesticidai ir perdirbti maisto produktai - iš jų į organizmą gali patekti prooksidantinių junginių, kurie didina oksidacinį stresą ir uždegimą⁸

2012 m. atliktoje apžvalgoje teigiama, kad jis yra viena dažniausių oksidacinės pažaidos priežasčių, tiesiogiai susijusių su plaučių, kepenų ir širdies bei kraujagyslių ligomis⁸. 2012 m. apžvalgoje nurodyta, kad tai viena iš dažniausių oksidacinės pažaidos priežasčių, tiesiogiai susijusi su plaučių, kepenų ir širdies bei kraujagyslių ligomis⁸. Toje pačioje apžvalgoje oksidacinis stresas įvardytas kaip viena iš pagrindinių senėjimo ir audinių irimo priežasčių. Laisvųjų radikalų kaupimasis dabar laikomas viena iš 12 senėjimo priežasčių ir yra glaudžiai susijęs su lėtiniu uždegimu ir ląstelių degeneracija. Štai kodėl daugelis žmonių savo antioksidacinę apsaugą papildo stipriais augaliniais ekstraktais, tokiais kaip resveratrolis ir kurkuminas, kad neutralizuotų kenksmingus laisvuosius radikalus, kol jie dar nepadarė žalos.

Kaip laisvieji radikalai spartina senėjimą ir pažeidžia ląsteles?

Laisvieji radikalai ne tik trumpalaikiai veikia ląsteles - ilgainiui jie gali net pagreitinti patį senėjimo procesą. Dėl to atsirado vadinamoji laisvųjų radikalų senėjimo teorija. Kai oksidacinis stresas yra lėtinis, jis trikdo ląstelių funkciją, remontą ir regeneraciją. Pažeidžiamas ląstelių branduolys (kuriame saugoma DNR), energiją gaminančios mitochondrijos ir net ląstelių membranos, palengvinančios komunikaciją. Štai kaip ši žala pasireiškia ląstelių lygmeniu

  • Laisvieji radikalai gali sukelti mutacijas arba grandinių lūžius, pažeisti genų raišką ir padidinti ligų riziką⁹
  • Lipidų peroksidacija - šis procesas ardo ląstelių membranų riebalų rūgštis, todėl kyla uždegimas ir susilpnėja barjerinė funkcija¹⁰
  • Baltymų oksidacija - kai baltymai pažeidžiami, jie praranda savo formą ir funkciją, todėl sutrinka fermentų, hormonų ir ląstelių signalizacija
  • Mitochondrijų disfunkcija - Mitochondrijos yra ypač jautrios oksidaciniam stresui. Pažeistos mitochondrijos gamina daugiau laisvųjų radikalų, todėl susidaro užburtas ratas¹⁰
laisvieji radikalai

Ilgainiui šis vidinis nusidėvėjimas prisideda prie matomų senėjimo požymių, tokių kaip raukšlės, mažas energijos lygis ir sąnarių sustingimas, tačiau taip pat spartina biologinį senėjimą giliai organizme. Vienas iš geriausiai užfiksuotų rodiklių yra telomerų trumpėjimas. Telomerai - tai apsauginiai dangteliai chromosomų gale, o oksidacinis stresas juos trumpina greičiau nei įprastai. Jei telomerai tampa per trumpi, ląstelės nebegali tinkamai dalytis ir dėl to vyksta audinių degeneracija¹¹¹.

Norėdami daugiau sužinoti apie šį procesą, apsilankykite mūsų straipsniuose apie telomerus ir senėjimą bei skirtumą tarp chronologinio ir biologinio amžiaus. Laimei, yra būdų, kaip padėti. Mūsų ląstelių sveikatos paketas skirtas mitochondrijų sveikatai, antioksidantų apsaugai ir DNR apsaugai palaikyti

Ląstelių Sveikatos ir Energijos Paketas
Ląstelių Sveikatos ir Energijos Paketas

Ląstelių Sveikatos ir Energijos Paketas

€80.99

Palaikyk savo kūną mūsų ekspertų sukurtu Ląstelių sveikatos ir energijos rinkiniu! Šis moksliškai pagrįstas trijų papildų derinys sukurtas tam, kad padėtų išlikti energingam ir palaikytų kasdienę sveikatą ląstelių lygmeniu. Jame yra ingredientų, kurie skatina natūralios energijos gamybą ir bendrą sveikatą ląstelių lygmeniu.

Pagrindiniai privalumai

    • 20% pigiau nei perkant produktus atskirai
    • Skatina natūralios energijos gamybą ląstelių lygmeniu
    • Padeda mažinti nuovargį ir išsekimą
    • Gali padėti išsaugoti mitochondrijų sveikatą
    • Pakanka 2 mėnesiams
    • Padeda palaikyti sveiką senėjimą ir ilgaamžiškumą
    • Lengvai vartojami maisto papildai, palengvinantys kasdienę rutiną
    • NMN, spermidinas, fisetinas ir kofermentas Q10
    Leiskite man pamatyti produktą

    Antioksidantai - natūrali organizmo apsaugos sistema

    Norėdamas apsisaugoti nuo laisvųjų radikalų daromos žalos, organizmas naudojasi antioksidantais - molekulėmis, kurios neutralizuoja kenksmingus oksidantus, kol jie dar nespėjo pažeisti ląstelių. Antioksidantai veikia perduodami elektronus, kad stabilizuotų laisvuosius radikalus ir patys netaptų nestabilūs. Taip sustabdoma grandininė reakcija, kuri kitu atveju sukeltų oksidacinį stresą.

    Antioksidantų tipai

    Mūsų organizmas naudoja endogeninių (gaminamų ląstelių) ir egzogeninių (gaunamų su maistu ar maisto papildais) antioksidantų derinį, kad palaikytų pusiausvyrą: endogeniniams antioksidantams priklauso fermentai, pvz

    • Superoksido dismutazė (SOD)
    • Katalazė
    • Glutationas - dažnai vadinamas pagrindiniu antioksidantu dėl savo vaidmens detoksikacijos ir ląstelių atstatymo procese¹²

    Su maistu gaunami antioksidantai iš vaisių, daržovių ir tam tikrų maisto papildų. Jiems priskiriami

    • Vitaminas C, esantis citrusiniuose vaisiuose ir uogose
    • Resveratrolis, polifenolis iš vynuogių ir raudonojo vyno
    • Kofermentas Q10, kuris palaiko mitochondrijų energiją
    • Šilažitas- mineralų turtingas ekstraktas, pasižymintis antioksidacinėmis ir adaptogeninėmis savybėmis

    Norite paskaityti daugiau šia tema? Tada perskaitykite mūsų straipsnį Kas yra antioksidantas?

    antioksidantai.jpg__PID:3f748d3b-c2ea-48cb-aee7-90efba5f6033

    Kaip natūraliai sumažinti laisvųjų radikalų kiekį

    Nors laisvieji radikalai yra neišvengiami, galite daug ką padaryti, kad sumažintumėte jų susidarymą ir sustiprintumėte savo organizmo antioksidacinę apsaugą. Kartu su sveika gyvensena ir tikslingai vartojamais maisto papildais galite iš esmės pagerinti savo ilgalaikę savijautą.

    Gyvenimo būdo patarimai, kaip sumažinti oksidacinį stresą

    Daugelis veiksmingiausių laisvųjų radikalų daromos žalos mažinimo strategijų prasideda nuo paprastų kasdienių įpročių:

    • Valgykite daugiau spalvotų vaisių ir daržovių - juose gausu antioksidantų, pvz., vitamino C, beta karotino ir polifenolių
    • Įtraukite kryžmažiedžių daržovių - Brokoliai, žiediniai kopūstai ir lapiniai kopūstai palaiko kepenų detoksikaciją ir antioksidacines fermentų sistemas
    • Gerkite žaliąją arbatą - jo je gausu katechinų (ypač EGCG), kurie pasižymi laisvųjų radikalų šalinimo savybėmis
    • Kokybiškas miegas - miegas yra labai svarbus atkuriant redokso pusiausvyrą ir mažinant uždegimą¹⁴
    • Reguliari mankšta - vidutinio aktyvumo veikla skatina natūralių organizmo antioksidacinių fermentų gamybą
    • Lėtinio streso mažinimas - ilgalaikis stresas didina kortizolio kiekį ir oksidacinį stresą
    ką galiu padaryti prieš laisvuosius radikalus

    Antioidiniai papildai nuo laisvųjų radikalų

    Net ir laikantis tinkamos mitybos ir gyvenimo būdo, organizmas ne visada gali būti pajėgus susidoroti su laisvųjų radikalų poveikiu, ypač dėl amžiaus, taršos, streso ar maistinių medžiagų trūkumo. Gali padėti antioksidantų papildai. Štai keletas veiksmingiausių iš jų:

    • NAC - didina glutationo, pagrindinio organizmo antioksidanto, kiekį¹⁵
    • Glicino milteliai - kartu su NAC gerina mitochondrijų sveikatą ir redokso pusiausvyrą
    • NMN milteliai - didina NAD+, molekulę, būtiną energijos apykaitai ir DNR remontui
    • Spermidinas - palaiko autofagiją, padeda pašalinti pažeistas ląsteles
    • Berberino kapsulės - palaiko sveiką cukraus kiekį kraujyje
    • Fisetinas - senolitinis antioksidantas, kurio senėjimą stabdantis potencialas buvo tiriamas
    • Glynac - ištirtas oksidacinio streso, senėjimo ir mitochondrijų palaikymo derinys¹⁶

    Apigeninas ir apsauga nuo laisvųjų radikalų

    Apigeninas yra augalinis flavonoidas, randamas petražolėse, ramunėlėse ir tam tikruose vaisiuose bei daržovėse. Jis tiriamas dėl savo antioksidacinio ir priešuždegiminio potencialo, todėl yra įdomus junginys sveiko senėjimo srityje. Tyrimai rodo, kad apigeninas gali:

    • Padeda neutralizuoti reaktyviąsias deguonies rūšis (ROS) prieš joms pažeidžiant ląsteles
    • Palaiko DNR stabilumą, apsaugodamas genetinę medžiagą nuo oksidacinio streso
    • Gali pakeisti uždegiminius kelius, todėl ilgainiui sumažėja ląstelių susidėvėjimas
    • Gali skatinti autofagiją- natūralų organizmo pažeistų komponentų valymo procesą¹⁷

    Nors apigenino yra daugelyje maisto produktų, didesnį jo kiekį galima gauti vartojant koncentruotus maisto papildus.

    apsauga nuo laisvųjų radikalų

    Santrauka

    Laisvieji radikalai yra natūrali gyvenimo dalis, tačiau nekontroliuojami jie gali pagreitinti senėjimą ir padidinti lėtinių ligų riziką. Gera žinia ta, kad galite kontroliuoti daugiau, nei manote. Derindami antioksidantų turtingą mitybą, sveikos gyvensenos įpročius ir, jei reikia, tikslingus maisto papildus, galite apsaugoti ląsteles, palaikyti energijos gamybą ir skatinti sveiką senėjimą. "Naturecan" siekiame teikti šviečiamąją medžiagą ir mokslu pagrįstus produktus, kad šiandien galėtumėte imtis aktyvių veiksmų ir rytoj būtumėte sveikesni.

    DUK apie laisvuosius radikalus

    Kas yra laisvieji radikalai organizme?

    Laisvieji radikalai - tai nestabilios molekulės, netekusios elektrono. Jie natūraliai susidaro vykstant tokiems procesams kaip medžiagų apykaita ir imuninė reakcija, tačiau juos gali sukelti ir aplinkos veiksniai, pavyzdžiui, tarša ar rūkymas. Per didelis jų kiekis sukelia oksidacinį stresą, kuris pažeidžia ląsteles ir greitina senėjimą. Daugiau informacijos rasite mūsų vadove apie oksidacinį stresą.

    Kaip iš organizmo pašalinami laisvieji radikalai?

    Jūsų organizmas naudoja antioksidantus, kad neutralizuotų laisvuosius radikalus - tiek savo gaminamus, tiek vartojamus antioksidantus. Padės spalvotų daržovių valgymas, reguliari mankšta ir pakankamas miegas. Antioksidacinę apsaugą dar labiau palaikyti gali tokie papildai kaip NAC, glicinas ir NMN.

    Kokie yra laisvųjų radikalų pavyzdžiai?

    Dažniausi pavyzdžiai: superoksidas, hidroksilo radikalai, vandenilio peroksidas, azoto oksidas.

    Kuriuose maisto produktuose yra daug antioksidantų?

    Geriausia rinktis uogas, lapinius žalumynus, riešutus, sėklas, žaliąją arbatą ir spalvotas daržoves. Mėlynųjų zonų dieta yra puikus antioksidantų turtingo gyvenimo būdo modelis.

    Kuris vitaminas geriausiai kovoja su laisvaisiais radikalais?

    Vitaminas C yra vienas iš labiausiai ištirtų antioksidantų, padedantis neutralizuoti ROS ir palaikyti kolageno gamybą. Jo galite gauti natūraliai iš vaisių ir daržovių arba vitamino C kapsulėse.

    Ar kava padeda atsikratyti laisvųjų radikalų?

    Kavoje yra polifenolių, kurie gali padėti sumažinti oksidacinį stresą. Tačiau žalioji arbata dažnai pasižymi didesniu antioksidaciniu aktyvumu dėl joje esančio EGCG kiekio. Daugiau informacijos rasite mūsų vadove apie natūralias priešuždegimines medžiagas.

    Kas sveikiau - kava ar žalioji arbata?

    Abi arbatos turi savo privalumų, tačiau žaliojoje arbatoje yra daugiau katechinų, kurie yra ypač veiksmingi antioksidantai. Kai kurie žmonės geria ir vieną, ir kitą.

    Ar oksidacinis stresas yra žilų plaukų priežastis?

    Manoma, kad oksidacinis stresas turi įtakos plaukų pigmentacijos praradimui, tačiau senėjimas, genetika ir maistinių medžiagų trūkumas taip pat turi įtakos. Ląstelių apsauga naudojant antioksidantų turtingą mitybą ir maisto papildus, pavyzdžiui, resveratrolį, gali padėti sulėtinti šį procesą

    Paul Holmes  (4).webp__PID:545df50e-557b-4e0c-8051-2c4162aded0d

    Recenzavo Paulas Holmesas

    „Naturecan“ mokslo ir inovacijų direktorius

    Atlikdamas tyrimus didžiausioms farmacijos ir tabako bendrovėms, Paulas įgijo daug mokslinės ir reguliavimo srities žinių bei dirbo rengiant reguliavimo dokumentus tokioms organizacijoms kaip FDA ir MHRA.

    Jis turi farmacijos ir biologinės chemijos bakalauro laipsnį ir yra UKAS CBD maisto produktų patvirtinimo ekspertų grupės narys.

    dao enzim pótlása
    Šaltiniai

    1.pham-Huy LA, He H, Pham-Huy C. (2008). Laisvieji radikalai, antioksidantai ligose ir sveikatai. International Journal of Biomedical Science, 4(2), 89-96. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3614697/ 2. Liguori, I. et al. (2018). Oxidative stress, ageing and disease. Clinical Interventions in Aging, 13, 757-772. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29731617/ 3. Valko, M. et al. (2007). Free radicals and antioxidants in normal physiological function and human disease. The International Journal of Biochemistry & Cell Biology, 39(1), 44-84. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16978905/ 4. Lobo, V. et al. (2010). Free radicals, antioxidants and functional foods: implications for human health. Pharmacognosy Reviews, 4(8), 118-126. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22228951/ 5. Uttara, B. et al. (2009). Oxidative stress and neurodegenerative diseases: a review of upstream and downstream antioxidant therapeutic options. Current Neuropharmacology, 7(1), 65-74. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19721819/ 6. Poljsak, B., Šuput, D., & Milisav, I. (2013). Achieving a balance between ROS and antioxidants: when to use synthetic antioxidants. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2013. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23738047/ 7. Betteridge, D. J. (2000). What is oxidative stress? Metabolism, 49(2), 3-8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10693912/ 8. Birben, E., Sahiner, U. M., Sackesen, C., Erzurum, S., & Kalayci, O. (2012). Oxidative stress and antioxidant defence. World Allergy Organization Journal, 5(1), 9-19. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23268465/ 9. Lin, M. T., & Beal, M. F. (2006). Mitochondrial dysfunction and oxidative stress in neurodegenerative diseases. Nature, 443(7113), 787-795. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17051205/ 10. Liochev, S. I. (2013). Reaktyvios deguonies rūšys ir laisvųjų radikalų senėjimo teorija. Free Radical Biology and Medicine, 60, 1-4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23434764/ 11. Houben, J. M., Moonen, H. J., van Schooten, F. J., & Hageman, G. J. (2008). telomerų ilgio įvertinimas: lėtinio oksidacinio streso biomarkeris? Free Radical Biology and Medicine, 44(3), 235-246. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18021748/ 12. Wu, G. et al. (2004). Glutation metabolism and its health implications. The Journal of Nutrition, 134(3), 489-492. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14988435/ 13. Pizzino, G. et al. (2017). Oxidative stress: harmms and benefits for human health. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2017. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28819546/ 14. Reiter, R. J., et al. (2010). Melatonin: reducing oxidative stress and inflammation. Ageing Research Reviews, 9(1), 34-51. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27500468/ 15. Zafarullah, M. et al. (2003). Molecular mechanisms of N-acetylcysteine acting. Cellular and Molecular Life Sciences, 60(1), 6-20. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12613655/ 16. Kumar, P. et al. (2021). GlyNAC (glicino ir N-acetilcisteino) papildai gerina senstančių žmonių oksidacinį stresą, mitochondrijų disfunkciją ir atsparumą insulinui. Clinical and Translational Medicine, 11(8), e472. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35052658/ 17. Salehi, B. et al. (2019). Therapeutic potential of apigenin. International Journal of Molecular Sciences, 20(6), 1305. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30875872/