Kas yra antioksidantai ir kodėl jie svarbūs?

antioksidantai kas tai

Parašė Jordan Caulfield ir peržiūrėjo Paul Holmes.

Jei ieškote konkretaus elemento, spustelėkite turinį:

Kas yra antioksidantai?Kas yra laisvieji radikalai?Kaip antioksidantai padeda?Kaip sužinoti, kad man trūksta antioksidantų?Kokie maisto produktai turi daug antioksidantų?

Šiuolaikiniame pasaulyje optimalios sveikatos siekis yra svarbesnis nei bet kada anksčiau. Daugelis žmonių, norėdami pagerinti savo bendrą savijautą, laikosi įvairių dietų, mankštos programų ir keičia gyvenimo būdą. Vienas iš terminų, kuris dažnai minimas šiuose pokalbiuose, yra antioksidantai. Tačiau kas tiksliai yra antioksidantai ir kokį vaidmenį jie atlieka mūsų sveikatai? Prisijunkite prie mūsų ir apžvelkite, kas yra antioksidantai, kokia jų nauda sveikatai ir kaip jie gali padėti jums pasiekti geros savijautos tikslų. Taip pat apžvelgsime, kaip galime padidinti antioksidantų kiekį savo racione, naudodami maistą ar maisto papildus, ir kaip galime juos įtraukti į savo holistinį gyvenimo būdą.

Santrauka

  • Antioksidantai neutralizuoja laisvuosius radikalus
  • Laisvieji radikalai gali sukelti ligas ir su amžiumi susijusias būkles.
  • Antioksidantai - tai plati grupė medžiagų, randamų įvairiuose maisto produktuose, įskaitant vaisius, daržoves, riešutus ir sėklas.
  • Laisvieji radikalai sukelia oksidacinį stresą
  • Augalų junginiai, tokie kaip polifenoliai, flavonoidai ir karotinoidai, pasižymi antioksidacinėmis savybėmis.

Kas yra antioksidantas?

Antioksidantai - tai molekulės, padedančios neutralizuoti kenksmingas mūsų organizmo medžiagas, vadinamas laisvaisiais radikalais. Laikui bėgant laisvųjų radikalų daroma žala gali prisidėti prie įvairių ligų ir su amžiumi susijusių būklių išsivystymo. Antioksidantai atlieka svarbų vaidmenį apsaugant mūsų organizmą, neutralizuodami laisvuosius radikalus ir mažindami oksidacinį stresą, todėl gali padėti išvengti tokių sveikatos problemų kaip širdies ir kraujagyslių ligos.Antioksidantais vadinama plati grupė medžiagų, randamų įvairiuose maisto produktuose, įskaitant vaisius, daržoves, riešutus ir sėklas. Šios medžiagos yra gyvybiškai svarbios gerai sveikatai palaikyti ir gali būti vartojamos tiek su maistu, tiek su maisto papildais.

Iš kur atsiranda antioksidantai?

Antioksidantų natūraliai yra įvairiuose augaliniuose maisto produktuose, ypač vaisiuose, daržovėse ir neskaldytuose grūduose. Kai kurie vitaminai ir mineralai taip pat veikia kaip antioksidantai, pavyzdžiui, vitaminai C ir E, selenas ir cinkas. Be to, antioksidacinėmis savybėmis pasižymi ir tokie augalų junginiai kaip polifenoliai, flavonoidai ir karotinoidai. Tinkamas antioksidantų turinčių maisto produktų vartojimas su maistu suteikia mūsų organizmui priemonių, reikalingų kovai su oksidaciniu stresu, ląstelių pažeidimų prevencijai ir bendrai sveikatai palaikyti.

Kas yra laisvieji radikalai?

Laisvieji radikalai yra labai reaktyvios molekulės, turinčios nesuporuotus elektronus, todėl yra nestabilios. Kad stabilizuotųsi, laisvieji radikalai ieško ir vagia elektronus iš kitų molekulių, todėl gali pažeisti ląsteles, baltymus ir net DNR. Ši žala dažnai vadinama oksidaciniu stresu ir ilgainiui gali sukelti įvairių sveikatos problemų, įskaitant ligas ir ankstyvą senėjimą.

Skirtingi laisvųjų radikalų tipai

  • Superoksido anijonas (O2- ): įprastas laisvasis radikalas, susidarantis organizme vykstant įprastoms ląstelių funkcijoms, pvz., medžiagų apykaitai.
  • Hidroksilo radikalai (OH- ) - labai reaktyvūs laisvieji radikalai, galintys smarkiai pažeisti ląsteles ir audinius.
  • Peroksilo radikalai (ROO- ): susidaro skaidantis riebalams ir lipidams ir gali pažeisti ląstelių membranas.
  • Azoto oksidas (NO- ): nors jis atlieka svarbias funkcijas organizme, azoto oksido perteklius gali reaguoti su kitomis molekulėmis ir sudaryti kenksmingas medžiagas.
  • Vandenilio peroksidas (H2O2 ) - mažiau reaktyvus laisvasis radikalas, tačiau tam tikromis sąlygomis jis gali virsti labai reaktyviu hidroksilo radikalu.
antioksidantai papildai

Laisvųjų radikalų daromos žalos priežastys

Laisvieji radikalai gali įvairiais būdais pakenkti organizmui. Štai keletas dažniausiai pasitaikančių:

antioksidantai maiste

Antioksidantų tipai

Antioksidantai būna įvairių formų, kurių kiekviena turi savo unikalų veikimo mechanizmą. Norint gauti visą antioksidantų naudą, svarbu vartoti įvairius antioksidantus, įskaitant natūralius antioksidantus, esančius sveikuose maisto produktuose, nes jie visi veikia toliau nurodytais būdais.

stipriausi antioksidantai

1. Vitaminų pagrindu pagaminti antioksidantai

  • Vitaminas C: šis vitaminas padeda palaikyti imuninę sistemą ir neutralizuoja laisvuosius radikalus organizme.
  • Vitaminas E: apsaugo ląstelių membranas nuo oksidacinės pažaidos.
  • Vitaminas A: turi beta karotino, kuris padeda apsisaugoti nuo laisvųjų radikalų daromos žalos.

2. Mineralinės medžiagos

  • Selenas: veikia kartu su fermentais, kad apsaugotų ląsteles nuo oksidacinės pažaidos.
  • Cinkas: būtinas fermentų veiklai, kovojant su laisvaisiais radikalais.

3. Polifenoliai ir flavonoidai

  • Resveratrolis: randamas vynuogėse ir raudonajame vyne, jis palaiko širdies ir ląstelių sveikatą.
  • Kvercetinas: randamas obuoliuose, svogūnuose ir uogose, jis gali padėti sumažinti uždegimą.
  • Kurkuminas: aktyvus ciberžolės junginys, pasižymintis antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis.

4. Natūralūs antioksidantai

  • Žaliosios arbatos ekstraktas (EGCG): sudėtyje yra katechinų, kurie pasižymi stipriu antioksidaciniu poveikiu ir kurių yra daugelyje augalinių maisto produktų.
  • Astaksantinas: dumbluose ir jūros gėrybėse randamas karotinoidas, turintis stiprių antioksidacinių savybių.
  • Likopenas: randamas pomidoruose ir arbūzuose, palaiko odos ir širdies sveikatą.

5. Koenzimų pagrindu pagaminti antioksidantai

  • Kofermentas Q10 (CoQ10): apsaugo ląsteles nuo oksidacinio streso ir palaiko mitochondrijų funkciją.
  • Alfa lipoinė rūgštis: padeda atsinaujinti kitiems antioksidantams, pavyzdžiui, vitaminams C ir E.

6. Kiti svarbūs antioksidantai

  • Glutationas: žinomas kaip "pagrindinis antioksidantas", jis gaminamas organizme ir taip pat gali būti vartojamas kaip papildas.
  • N-acetilcisteinas (NAC): glutationo pirmtakas, kuris palaiko detoksikaciją.
  • Omega-3 riebalų rūgštys: jų yra žuvų taukuose ir jos padeda sumažinti oksidacinį stresą ląstelėse.

Kaip gali padėti antioksidantų papildai?

Antioksidantai gali padėti pasiekti įvairių sveikatingumo tikslų - nuo imuniteto stiprinimo iki galimo širdies sveikatos palaikymo. Tarp svarbiausių antioksidantų privalumų:

  • Stiprina imuninę sistemą: antioksidantai, neutralizuodami laisvuosius radikalus, palaiko imuninę sistemą ir padeda apsisaugoti nuo infekcijų.
  • Daugelis antioksidantų, pavyzdžiui, kurkuminas, pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, kurios padeda mažinti lėtinį organizmo uždegimą.
  • Antioksidantai, tokie kaip vitaminas E ir beta karotinas, padeda apsaugoti odą nuo UV spindulių daromos žalos, mažina raukšles ir senėjimo požymius.
  • Širdies sveikata : antioksidantai, tokie kaip resveratrolis ir flavonoidai, padeda apsaugoti širdies ir kraujagyslių sistemą nuo oksidacinės pažaidos.
antioksidantas

Kiek antioksidantų turėčiau suvartoti per dieną?

Nors nėra konkretaus rekomenduojamo paros antioksidantų kiekio, visuotinai pripažįstama, kad mityba, kurioje gausu vaisių, daržovių, neskaldytų grūdų ir riešutų, užtikrina pakankamą antioksidantų kiekį organizmo poreikiams patenkinti.

Kaip sužinoti, ar man trūksta antioksidantų?

Antioksidantai - tai būtinos maistinės medžiagos, padedančios apsaugoti organizmą nuo oksidacinio streso ir laisvųjų radikalų daromos žalos. Jei jūsų mityboje trūksta šių gyvybiškai svarbių junginių, galite patirti įvairių simptomų. Štai keletas požymių, kad gaunate nepakankamai antioksidantų:

  • Dažnos ligos: susilpnėjusi imuninė sistema gali padidinti polinkį į infekcijas.
  • Priešlaikinis senėjimas: raukšlės, smulkios linijos ir papilkėjusi oda gali būti laisvųjų radikalų sukeltos oksidacinės žalos požymiai.
  • Nuovargis: nuolatinis nuovargio jausmas arba mažas energijos lygis gali reikšti, kad trūksta antioksidantų, kurie yra svarbūs energijos gamybai.
  • Padidėjęs uždegimas: lėtinis skausmas, sąnarių negalavimai ar kitos su uždegimu susijusios problemos gali rodyti, kad antioksidantų vartojama nepakankamai.
  • Lėtesnis žaizdų gijimas: antioksidantų trūkumas gali sulėtinti gijimo procesą ir sumažinti organizmo gebėjimą pačiam gydytis.
  • Dažnos infekcijos ar peršalimo ligos: antioksidantai palaiko imuninę sistemą, o jų trūkumas gali lemti pasikartojančias ligas.
  • Smegenų migla arba atminties sutrikimai : prasta kognityvinė funkcija arba sunkumai susikaupti gali būti oksidacinio streso smegenyse pasekmė.
  • Virškinimo problemos: mažas antioksidantų kiekis gali būti susijęs su žarnyno pusiausvyros sutrikimais ir dažnomis virškinimo problemomis.

Antioksidantai: ką valgyti?

Kas yra MMOL TE?

MMOL TE (milimolio trolox ekvivalentas) - tai matavimo vienetas, kuriuo kiekybiškai įvertinamas vitamino E antioksidacinis aktyvumas maisto produktuose ir maisto papilduose. Jis išreiškia bendrą tokoferolių (cheminių junginių, sudarančių vitaminą E) kiekį pagal jų gebėjimą neutralizuoti laisvuosius radikalus, kaip etaloną naudojant alfa-tokoferolį. Šis vienetas padeda standartizuoti įvairias vitamino E formas, kad būtų atspindėtas jų bendras antioksidacinis potencialas.Geriausias būdas padidinti antioksidantų kiekį organizme - įtraukti į mitybą antioksidantų turtingą maistą. Daugiausia antioksidantų turintys maisto produktai yra šie:

MaistasAntioksidantų kiekis (100 g)Nauda
Mėlynės9.2 mmol TETuri daug flavonoidų, todėl palaiko smegenų sveikatą [1].
Špinatai3.7 mmol TEJame gausu vitaminų C ir E, todėl jis palaiko odos sveikatą [2].
Juodasis šokoladas15 mmol TEJame yra flavonoidų, gerinančių širdies sveikatą [3].
Graikinis riešutas13 mmol TETuri daug omega-3 riebalų rūgščių, todėl palaiko smegenų funkciją [4].
Žalioji arbata3.9 mmol TETuri daug katechinų, todėl palaiko medžiagų apykaitą [5].
Raudonosios vynuogės7.7 mmol TETuri resveratrolio, palaiko širdies sveikatą [6]

Antioksidantai ir ilgaamžiškumas - ar jie dera tarpusavyje?

Antioksidantai dažnai siejami su ilgaamžiškumu dėl jų gebėjimo apsaugoti organizmą nuo oksidacinio streso ir laisvųjų radikalų daromos žalos. Pavyzdžiui, antioksidantai, esantys tokiuose maisto produktuose kaip uogos, riešutai ir žalieji lapai, gali užkirsti kelią ankstyvam senėjimui ir širdies ir kraujagyslių sistemos komplikacijoms, nes pašalina oksidacinį stresą ir atkuria ląsteles, o tai užtikrina tik antioksidantai.

Senstant didėja laisvųjų radikalų gamyba, dėl to odoje atsiranda oksidacinis stresas ir kolageno irimas. Antioksidantai padeda apsaugoti odą nuo laisvųjų radikalų daromos žalos, lėtina raukšlių ir smulkių linijų atsiradimą. Reguliarus antioksidantų vartojimas taip pat gali padėti išsaugoti kognityvines funkcijas, o tai gali sumažinti su amžiumi susijusio atminties praradimo ir tokių ligų kaip Alzheimerio liga riziką.

Skaitykite daugiau apie ilgaamžiškumą

DUK apie antioksidantus

Kiek antioksidantų turėčiau suvartoti per dieną?

Konkrečios paros rekomendacijos nėra, tačiau geras tikslas - į kiekvieną valgį įtraukti antioksidantų turtingų maisto produktų.

Ar yra toks dalykas kaip per didelis antioksidantų kiekis?

Taip. Nors antioksidantai iš esmės yra saugūs, per didelis jų kiekis gali trukdyti tam tikriems vaistams arba sutrikdyti jų pusiausvyrą. Prieš pradėdami vartoti maisto papildus, visada pasitarkite su savo sveikatos priežiūros specialistu.

Kada turėčiau vartoti antioksidantų tabletes?

Konkretaus laiko nėra, tačiau vartojant juos valgio metu, jų absorbcija gali pagerėti.

Ar antioksidantai gali padėti odos sveikatai?

Taip, antioksidantai, pavyzdžiui, vitaminai C ir E, apsaugo odą nuo oksidacinės pažaidos ir UV spindulių.

Kaip sužinoti, kad man reikia daugiau antioksidantų?

Jei dažnai sergate, turite odos problemų arba jaučiatės pavargę, gali būti, kad jums reikia daugiau antioksidantų.

Santrauka

Antioksidantų įtraukimas į kasdienę rutiną gali gerokai pagerinti jūsų sveikatą, ilgaamžiškumą ir bendrą savijautą. Antioksidantai atlieka labai svarbų vaidmenį apsaugant organizmą ir stabdant senėjimo procesus - nuo imuninės sistemos palaikymo iki kovos su laisvųjų radikalų daroma žala. Tiek su maistu, tiek su "Naturecan" siūlomais maisto papildais antioksidantai gali padėti jums pasiekti sveikatingumo tikslų ir palaikyti sveiką, gyvybingą gyvenimo būdą. Prieš keisdami savo mitybos ar maisto papildų režimą, visada pasitarkite su sveikatos priežiūros specialistu.

Naršykite mūsų tinklaraštį

per didelis antioksidantų suvartojimas

Magnio bisglicinato poveikis, šalutinis poveikis ir dozavimas

Šiame straipsnyje sužinosite apie magnio bisglicinato poveikį, šalutinį poveikį ir kitą svarbią informaciją.

Skaityti daugiau
antioksidaciniai vitaminai

Kas yra apigeninas ir kokie jo naudai?

Atraskite ramunėlių sudėtyje esančio apigenino naudą ir sužinokite, kaip jį gauti!

Skaityti daugiau
antioksidantų kapsulės

Kaip Bryanas Johnsonas išlaiko jaunystę?

Sužinokite, ką daro sveikata garsėjantis Bryanas Johnsonas, kad išliktų jaunas!

Skaityti daugiau
Šaltiniai

1.krikorian, R., Shidler, M. D., Nash, T. A., & Kalt, W. (2010). blueberry supplementation improves memory in older adults. journal of agricultural and food chemistry, 58(7), 3996-4000. 2. Pharma Innovation Journal 2022; SP-11(8): 1232-1239. 3. Pharma Innovation Journal 2022; SP-11(8): 1232-1239.steinberg FM, Bearden MM, Keen CL. Cocoa and chocolate flavonoids: implications for cardiovascular health. J Am Diet Assoc. 2003 Feb;103(2):215-23. 4. Chauhan A, Chauhan V. Beneficial Effects of Walnuts on Cognition and Brain Health. Nutrients. 2020 Feb 20;12(2):550. 5. Zheng XX, Xu YL, Li SH, Hui R, Wu YJ, Huang XH. Effects of green tea catechins with or without caffeine on glycemic control in adults: a meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Clin Nutr. 2013 Apr;97(4):750-62. 6. Rasines-Perea Z, Teissedre PL. Grape Polyphenols' Effects in Human Cardiovascular Diseases and Diabetes. Molecules. 2017 Jan 1;22